Kasko Sigortası

Kasko sigortası, araçta meydana gelen hasarları ve kaza durumunda ortaya çıkan riskleri güvence altına alır. Sürücü açısından bütçenin korunması adına yaptırılması faydalıdır. Sigortanın yaptırılma nedeni sürücünün inisiyatifi dışında hasar yaşaması ya da aracın zarar görmesi halinde tazminat ödenmesidir.

Kasko sayesinde hem araç güvence altına alınır hem de sürücünün bütçesi… Yaşanan hasar ve kazalarda kasko sayesinde sürücü yüksek maliyetler ile karşılaşmaz. Motorlu ya da motorsuz tüm kara araçlarında geçerli olan ve tam açılımı ‘kara araçları kasko sigortası’ olarak ifade edilen sigorta türü genel şartları kapsamında tüm risklerin zararını karşılar.

Kasko Sigortası Avantajları

Trafik sigortası gibi zorunlu olmayan kasko sigortası sürücüye çeşitli avantajlar getirir. Bütçeyi koruma altına alan sigorta, hasar durumu oluşmasında tüm masrafları karşılayarak sürücünün bütçesinin koruma altına almasını sağlar. Sigortanın tercih edilmesindeki en önemli avantajlar şunlardır;

  • Kazalarda ya da park halinde hasar görülmesi durumunda tamir masrafları.
  • İhtiyari mali mesuliyet teminatı ile birlikte kaza sonrası karşı tarafa verilen teminatın karşılanması.
  • Aracın arıza ve hasarında anlaşmalı servislere götürülmesi.
  • Yolda kalan araçlar için yol yardımı ve çekici masrafları.
  • Bakıma girmesi durumunda geçici araba tahsisi.
  • Doğal afetlerden kaynaklı zararın karşılanması.

Kasko Sigortası Teminatları

Zorunlu olmayan kasko sigortası aracın çalınması ya da yanması gibi durumlarda standart teminatlar kapsamında zararın karşılanmasını sağlar. Sigortalının talebi doğrultusunda teminatların kapsamı genişletilir. Sigorta şirketleri tarafından kasko ürünleri ve teminatlar belirlendiğinden dolayı sürücü kendi ihtiyacını karşılayan ürünü tercih eder.

Türkiye sınırlarında geçerli olan kasko, sürücünün talebine göre belirlenir. Yabancı plakaya sahip olan araçların Türkiye sınırları içerisinde kaza ya da hasar durumu yaşaması halinde ek teminat gerekir.

Sürekli kullanın veya kazadan kaynaklı olarak araçta parça değişimi durumunda ekspertiz tarafından değer belirlenir ve buna göre ödenecek tazminat tutarı ortaya çıkar.

Kıymet kazanma tenzili olarak adlandırılan bu tür durumda araç değeri yükselir. Araçtaki değer artışının tazminat bedelinden düşürmemesi için eskime payı düşmeme teminatı adı altında ek teminat uygulanır.

Trafik Sigortası Ve Kasko Sigortası Arasındaki Fark

Kasko sigortası, sigorta şirketlerinin acentelerinde yapıldığı gibi aynı zamanda internet üzerinden de poliçe oluşturulur. İhtiyaca uygun olan poliçe online ödeme yapılarak hazırlanır ve sürücünün e-mail adresine gönderilir.

Sigorta bedeli araç sahibine göre farklılık gösterir. Daha önce kaza yapmamış ve geçmiş hasarsızlık durumu olmayan sürücülerin ve hem araç hem de sürücü yaşının dikkate alındığı fiyatlarda sigorta şirketleri tarafından farklı teklifler sunulur.

Trafik sigortası ve kasko sigortası arasındaki en büyük fark kaskonun zorunlu olmamasıdır. Kasko hem aracı hem de araç sahibine güvence altına alır ancak trafik sigortası sadece karşı tarafın maddi ve fiziki zararlarını karşılar. Trafik sigortasının primleri devlet tarafından belirlenir kaskoda ise prim miktarı poliçedeki teminatlara göre farklılık gösterir.

Oluşan hasarın belli bir bölümünün sigortalı tarafından karşılanması durumunda kasko muafiyeti uygulanır. Muafiyet kapsamı dışında olan bedeli sigorta şirketi öderken limitin üzerindeki masraf sürücü tarafından ödenir.

Poliçenin Geçerlilik Süresi

Kasko poliçesi teminat durumları ile birlikte sigortalın olanın sorumlulukları ve sigorta şirketinin hakları dikkate alınarak hazırlanır. Poliçe belirlemesinde aynı zamanda teminat altında olmayan durumlar ve kazalar sonrası süreç etkilidir.

Poliçenin geçerlilik süresi genellikle bir yıldır. 1 yıl sonunda isteğe bağlı olarak yenilenir ya da hem poliçe süreci içerisinde hem de süresinin dolması halinde iptal edilir. Poliçe ödeme süreci hazırlandıktan itibaren ya peşin olarak ya da taksitle ödenebilir. İlk taksit poliçenin hazırlanmasından teslimine kadar geçen süredir. Ödemenin yapılmaması durumunda kaskonun teminatı başlamaz.

Kasko Sigortası Başlangıç Ve Bitiş Zamanı

Poliçede karşılıklı olarak sigortanın başlangıç ve bitiş tarihi belirlenir. Türkiye’de sigortanın başlangıç ve bitiş saatleri sınırlar içerisinde saat 12:00’dir. Sigortalı tarafından zararlı durumların yaşanması halinde 5 gün içerisinde sigorta şirketine bildirme yükümlülüğü vardır.

Sigorta şirketi sürücüden hasar ile ilgili tüm belgelerin verilmesini talep eder ve 15 gün içerisinde hem hasar hem de tazminat miktarını sürücüye bildirmekle yükümlüdür. Çalınma durumunda bulunma ihtimali için 30 günlük bekleme süresi uygulanır.

Sigortalı şirkete başvuru yapar, hasarlı şekilde bulunması durumunda oluşan maddi zararlar şirket tarafından karşılanır. Karşılıklı uyuşmazlık yaşanması halinde sigorta tahkim komisyonuna başvuru yapılır.

Kaskonun Ödeme Yapmadığı Durumlar

Kasko sigortası poliçe sorgulaması e-devlet üzerinden ya da sigorta bilgi ve gözetim merkezi poliçe sorgulamaları sayfasından yapılır. Kaskonun ödeme yapmadığı durumlar şunlardır;

  • Araç bakımsızlığından kaynaklı meydana gelen zararlar.
  • Ruhsatta belirtilen ağırlıktan daha fazla yük taşınması durumunda ortaya çıkan hasarlar.
  • Alkol limitinin aşılması durumunda.
  • Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımından kaynaklı kazalarda.
  • Ehliyetsiz ya da 18 yaş altı sürücünün neden olduğu hasarlarda.
  • Savaş ya da düşman saldırılarında meydana gelen hasarlarda.
  • Lastik eskimesinden kaynaklı zararlarda.
  • Nükleer kaza ya da saldırılardan kaynaklanan hasarlarda.

Poliçe İptali

Tek taraflı yaşanan kazalarda sürücü tarafından tespit tutanağı hazırlanamaz. Polis ekiplerine haber verilip tutanak polis tarafından hazırlanır. Olayın gerçekleşme detayları tutanakta belirtilir ve alkol raporu eklenir. Sigorta şirketinin bilgilendirilmesinin ardından işlemler takip edilir ve kasko hasarı karşılar.

Oluşan hasar en geç 5 gün içerisinde şirkete bildirilir, incelemelerin yapılması ile birlikte kaskonun ödenme süresi araç hasarına göre değişiklik gösterir. Kasko iptali kağıt işlemlerinden dolayı zorlu bir süreçtir.

Sigortalı tarafından kaskonun iptali talep edildiğinde ücretin ödenmesi gerekir. Ödemenin ardından poliçenin iptali istenen tarih itibari ile vade hesaplanır ve kalan miktar sigortalıya iade edilir.

  • Araç satışı.
  • Araç sahibinin ölümü.
  • Yeni araç alımı durumlarında kasko iptali söz konusudur.

Sigortalıya Geri Ödeme Şartları

Sigortalının ölümü halinde kanun kapsamında iki farklı opsiyon uygulanır. Mirasçılar tarafından poliçenin devri yapılır ya da sigorta iptal edilir. Ancak bu durumda vefat eden kişinin yakınları tarafından 8 gün içerisinde devir talebinde bulunmak gerekir aksi halde kasko direkt olarak iptal edilir.

Kaskonun yapıldığı tarih ve iptal tarihi arasındaki sözleşme bedeli mirasçılara devredilir. Satış işlemlerinde satan ve satın alan arasındaki anlaşmaya göre otomatik olarak iptal gerçekleştirilir.

Devir yapılması durumunda yeni bir sözleşme hazırlanır ve prim farkı sigorta şirketi tarafından talep edilir. İptal gerçekleşmesi halinde sigorta şirketi tarafından sigortalıya geri ödeme yapılır.

Yeni Araç Alımında Kasko İptal Hakkı

Yeni araç alımında sigortalı talebi kapsamında kasko iptali mümkün. Eski araçtaki kasko yeni araca devir edilebilir ancak sigortalının böyle bir talebi oluşmaması durumunda iptal hakkı ortaya çıkar. İptal gerçekleştiğinde sigortalıya poliçenin kalan günü üzerinden hesaplama yapılarak geri ödeme gerçekleştirilir.

Kasko fiyatları konusu net değildir çünkü sigorta şirketleri tarafından araç sahibine farklı fiyat teklifleri sunulur. Şirketlerin sunduğu fırsatlar ve teminatlar dikkate alınarak sigorta fiyatları farklılık gösterir.

Başa dön tuşu