Trafik Sigortası

Trafik sigortası, 2918 sayılı karayolları trafik kanunu kapsamında seyir halinde yaşanan kazalarda zararı karşılamak için uygulanır. Yasaya göre zorunlu olan sigorta Hem maddi hem de sağlık açısından oluşan tüm hasarlarda kayıpları en aza indirir ve tüm hakları korur.

Yaşanan mağduriyetin önlenebilmesi için yaptırılan sigorta türü esasları yönetmelik ile belirlenir. Sürücüler her yıl düzenli olarak poliçe yeniler, herhangi bir kazaya karışılması halinde sigorta, sürücüye maddi kolaylık sağlar. Karşı tarafta oluşan tüm zararlar ile birlikte sürücü ve yolcuların sağlık giderleri sigorta kapsamındadır.

Trafik Sigortası Prim Ödemeleri

Ölümlü kazalarda sigorta tarafından ölüm tazminatı ödenir. Primlerin düzenli ödenmesi durumunda sigorta sayesinde sigorta şirketleri yaşanan yüksek maliyetli tazminatları karşılar. Yalnız Türkiye sınırları içerisinde geçerli olan sigorta aracın özelliklerine uygun şekilde poliçe ile oluşturulur.

Poliçe kapsamı Hazine Müsteşarlığı’nın belirlemiş olduğu limitlere göre hazırlanır ve limitler her araç için 50.000 TL’ye kadar oluşan hasarları öder. Kazalarda ise ödeme tutarı 100.000 TL’dir ancak ana teminatlar ile birlikte ek teminatlar ve hasarsızlık indirimi gibi durumlarda prim ödemeleri değişir.

Trafik Sigortası Kapsamında Ödenenler

Sigorta şirketleri tarafından araç modeline göre sürücülere çeşitli teklifler hazırlanır. Ek teminatlar arasında yol yardımı hizmeti, küçük onarım teminatı ve ferdi kaza teminatı gibi seçenekler yer alır. Sigorta şirketleri aracılığı ile standart ve ekstra olmak üzere iki temel poliçe uygulanır.

Standart poliçe kanun çerçevesinde ödenmesi gerekenleri kapsarken ekstra araç sigortası ise çok daha geniş kapsamlıdır. Poliçenin içeriğine göre kamu malında ya da 3. şahısların mallarında zarar oluşması durumunda ortaya çıkan mali giderler yer alır. Araç sigortası tarafından karşılananlar şunlar;

  • Sürücünün ve yolcuların vücudunda oluşan hasarlar.
  • İlk yardım esnasında ortaya çıkan masraflar.
  • Tedavi sürecindeki giderler.
  • Ölümlü durumlarda defin ücretleri ve bakmakla yükümlü olunanlar için tazminat.
  • Sakat kalınması halinde oluşan maddi kayıplar.
  • Çalışamaz raporu bulunması durumunda güvence ve tazminatlar.
  • Sürücünün hatasız olması durumunda karşı tarafın açmış olduğu davalardaki masraflar.

Trafik Sigortası Teklifleri

Aracın kazaya karışması halinde zorunlu trafik sigortası maddi hasarların yanında sağlık giderlerini sakatlanma ve ölüm gibi durumlarda maliyetleri karşılar. Kusur oranı ve poliçe limitleri dikkate alınarak sigorta şirketi tarafından tüm hasarlar karşılanır.

Zorunlu araç sigortası yaptırırken avantaj elde edebilmek için sigorta şirketleri tarafından sunulan teklifler değerlendirilir. Herhangi bir ek ödeme ile karşılaşmadan hatta indirim ve kampanyalardan yararlanma fırsatı için yapılması gereken şunlardır;

  • Atılan ilk adım sigorta şirketlerinden teklif almaktır.
  • Sigorta şirketleri prim hesabında aracın yaşına marka ve modelini dikkate alır.
  • Sigorta hazırlanırken sürücünün yaşı, aracın kayıtlı olduğu il ve hasarsızlık indirimi gibi detaylara bakılır.
  • Kişiye özel sigortalarda araç sahibi bilgileri ve araç ile ilgili bilgiler değerlendirilir.
  • Daha önceki sigortanın tarihi, daha önceki kazalardaki ceza ve hasar kaydı gibi bilgiler ele alınır.
  • Sürücü teklif almadan önce aracın durumunu sorgulamalı.
  • Tüm bilgilerin girilmesinin ardından şirketlerin poliçeleri için hazırladığı teklifler sürücüye sunulur.
  • Uygun teklifin belirlenmesinin ardından ödeme yapılır.
  • Poliçe sürücüye ister elden isterse internet üzerinden ulaştırılır.

Araç Sigortası Cezaları

Tüm sigorta türlerinde olduğu gibi trafik sigortası uygulaması da sadece bir yıl için geçerlidir. Uluslararası yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçlarda kısa vadeli poliçe düzenlenmez.

Sürücüler tarafından araç sigortası ile kasko arasındaki fark karşılaştırılır. Ancak her iki sigortanın kapsamı farklıdır kasko sigortasında araç sahibinin zararı karşılanırken diğer sigorta türünde karşı tarafın zararı karşılanır. Ayrıca araç sigortası zorunlu kasko sigortası ise tamamen isteğe bağlıdır.

Sigortanın yaptırılmaması durumunda sürücüye eksik belge ile trafiğe çıkma ya da gecikme gibi çeşitli cezalar uygulanır araç bağlanarak trafikten uzaklaştırılır. Yaşanan kazalarda zararın karşılanma oranı duruma göre resmi olarak belirlenmiş limitler kapsamında karşılanır.

Trafik Sigortası Teminatları

Sigorta şirketleri poliçede bulunan teminat limitleri kapsamında hasarların ne kadarlık bölümünü karşıladığını belirler. Teminat limitleri ile birlikte araç türü ve kaza sonrası oluşan zararın boyutu da sigorta şirketlerinin ödemelerinde baz alınır. Trafik sigortası teminatları;

  • Kaza başına maddi teminat.
  • Araç başında maddi teminat.
  • Sağlık giderleri teminatı.
  • Ölüm ya da sakatlanma teminatı.
  • İhtiyari mali mesuliyet teminatı şeklindedir.

Maddi Yükümlülük

Kaza başına maddi teminat kapsamında oluşan zararları masrafı karşılanır, ödemeler zarar görenler arasında dağıtılır. Araç başına maddi teminat kapsamında araçta oluşan hasarlar güvence altına alınırken kusurlu sürücünün sigortası tarafından 100.000 TL limit ödenir.

Sağlık giderleri teminatında karşı taraf sağlığı ile ilgili zarar gördüğünde tüm tedavi giderleri sigorta kapsamında karşılanır. Çalışma gücünün kaybolması ya da azalması halinde kişiye belirlenmiş olan limit kapsamında teminat ödenir.

Ölüm ve sakatlanma teminatında tüm ölüm ve defin masrafları ile birlikte hayatını kaybeden sürücünün yakınlarının ekonomik kayıpları karşılanır. İhtiyari mani mesuliyet teminatının kapsamı ise kaza sonucu ortaya çıkan masrafın sigorta dışında oluşan maddi yükümlülüğünü güvence altına alır. 100.000 TL’nin üzerinde oluşan hasar durumunda sürücü tarafından kalan miktar ödenir.

Sigorta Kapsamı Dışında Kalan Durumlar

Araçta kasko sigortasının olması durumunda tüm masraflar kasko tarafından ödenir. Trafik sigortası kapsamında olmayan durumlar şunlardır;

  • Araç seyir halinde olmadığı durumlarda yaşanan zarar.
  • Kazadan kaynaklı gelir kaybı ya da iş durması zararları.
  • Kusurlu sürücünün aracında yaşanan zararlar.
  • Araçtaki eşyalar ve malların zararı.
  • Kaza nedeniyle oluşan tazminat davaları masrafları ve talepler.
  • Araç çalınmasından kaynaklanan zararlar.
  • Patlayıcı madde taşınmasından kaynaklı zararlar.
  • Aracın poliçe sahibi dışında başka biri tarafından kullanılmasında oluşan zararlar.
  • Araç bakımı ya da satışından kaynaklanan kazalar.

Sigortasız Araç Tespiti

Poliçe süresi dolup buna rağmen yenilenmeyen trafik sigortası için çeşitli yaptırımlar söz konusudur. Zorunlu olan sigortanın yaptırılmaması halinde sürücüye e para cezası aracı ise trafikten men cezası uygulanır. Bu yüzden araç trafiğe çıkmadan sigortanın yaptırılması gerekir.

Sigortası olmayan aracın tespit edilmesi durumunda sürücü çekici ve otopark ücretlerini ödemekle yükümlüdür. Daha önce sigortası bulunan araçların süresi dolmadan yenilenmesi ile sürücü, ceza ödemekten kurtulur.

Poliçe suresi içerisinde herhangi bir kaza yaşamamış ve hasar oluşmaması halinde sigorta üzerinden belli oranda hasarsızlık indirimi alınır. Sürücü tüm poliçe döneminde hasar ve kaza gibi durumlarla karşılaşmadığında en yüksek basamaktan indirim fırsatını değerlendirir.%10 ile başlayan hasarsızlık indirimi artarak devam eder.

Motosiklet Sigortası

Zorunlu araç sigortası kapsamında motosiklet sigortası da kapsam dahilindedir. Motosikletin yaşı ve modeli ile birlikte hasarsızlık durumu dikkate alınarak her yıl sigorta poliçesi hazırlanır. Araç uzun süre sigorta yaptırılmadığında poliçe bedelinin dışında aynı zamanda gecikme cezası uygulanır ve bu durumda fiyat artar.

Fiyatın artmasındaki etkenlerden biri de aracın karıştığı kaza sayısıdır. Kaza sayısı fazla olan araçlarda sigorta bedeli yükselir. Sigortasız aracın kazaya karışması durumunda karşı tarafın tüm zararları araç sahibi tarafından ödenmek zorundadır bundan dolayı araç sigortası yaptırmak önem kazanır.

Başa dön tuşu